Değerli Üyemiz,
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden gelen yazı kapsamında; koronavirüs salgını kapsamında gıda işletmelerinde alınacak tedbirler, gıdanın hazırlanması sunumu ve servis edilmesi sırasında virüsün yayılmasının engellenmesi amacıyla işletmelerimizin aşağıdaki tedbirleri alması önerilmiş olup, ilgili tüm üyelerimizin dikkatine sunarız.
1.Gıda Toplu Tüketim İşletmeleri İçin;
İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların bulunması
Personelin uyması gereken kurallar ile ilgili uyarıcı yazıların bulunması
Alet ve ekipmanların kullanımdan önce ve sonra uygun şekilde temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi
Lavabo ve musluklarda elle kumanda edilmeyen muslukların bulunması, hijyen malzemelerinin eksiksiz ve tam olması
Çalışanların el temizliğine dikkat etmesi
Çapraz buluşmayı engellemek için işlem görmüş ve görmemiş gıdaların ayrı yerde muhafaza edilmesi
Gıda maddelerinin zeminle temas etmemesi
Hastalık belirtisi olan çalışanların çalıştırılmaması
Kapalı alanların en az 1 saat havalandırılması
Özellikle ellerin sık dokunulduğu tüm alanların temizliği ve dezenfekte edilmesi için su ve deterjanla temizlik yapıldıktan sonra 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ve klor kullanılması
2.Gıda Satışı Yapan İşletmeler İçin;
İşletme girişlerinde dezenfektanlı paspasların bulunması
Girişlerde el dezenfektanı bulunması
Çalışanların el temizliğine dikkat etmesi
Gıdaların çevreden gelecek olumsuz etkilere ve insanların temasına açık olmasını önleyecek tedbirler alınması
Açıkta satılan sebze ve meyvelerin ambalajlanması
Ekmeklerin ambalajlı olarak sunulması
Simit, poğaça gibi ürünlere tüketicinin eli değmeden satışın yapılması
Kuruyemiş satış alanlarında sergi alanlarının kaldırılması
Kuru bakliyat, şekerleme ve dğer pastacılık ürünlerinde çevre ve tüketici temasına izin verecek açık sergilemenin önlenmesi
Ambalajlı gıdalar dahil olmak üzere işletme ortamının uygun dezenfektanlar ile günlük dezenfekte edilmesi
Gıda maddelerinin zemin ile direkt temasının önlenmesi
Market arabaları ve sepetler en az günde 1 kez olacaka şekilde temizlik ve dezenfeksiyonun yapılması
Kasalarda yürüyen bantların temizlik ve dezenfeksiyonu
Pos cihazlarında temassız özellikte olanların kullanılması yada her müşteriden sonra pos cihazının dezenfekte edilmesi
Hususlarındaki önlemlerin alınmasını önemle rica ederiz.