Tek pay sahipli limited şirket kuruluşlarında, birden fazla pay sahibi bulunan limited şirket kuruluşlarında istenen evrak ile müracaat edilmelidir. Ayrıca bir belge talep edilmemektedir.
Şirkete konulacak unvan ile ilgili uyarılar;
Limited şirketler, unvanlarında faaliyet konularını göstermek zorundadırlar. Şirketlerin ticaret unvanlarında; "Limited Şirket" kelimelerinin bulunması şarttır.
Ticaret unvanında gerçek bir kişinin ad veya soyadı bulunması halinde şirket türünü gösteren ibarelerin rumuzla veya kısaltılmış olarak yazılmaları mümkün değildir.
Unvan belirlenirken noktalama işareti kullanılmamalıdır ve unvanlar Türkçe olmalıdır. Yabancı ortak var ise yabancı kelime kullanılabilir.
Şirket unvanı tüm Türkiye çapında, kayıtlı başka bir şirketin unvanı ile aynı olamaz. Unvanların farklılaştırılabilmesi için unvanın çekirdek bölümünden sonra gelen sektör bazındaki iki kelimenin farklı belirlenmesi gerekmektedir.
Örneğin;
DENİZ İNŞAAT GIDA SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ' nin çekirdek ismi DENİZ 1. sektörü İNŞAAT 2. sektörü GIDA dır. Bu unvanın kullanılabilmesi için Türkiye de faaliyet gösteren DENİZ çekirdek isimli firmaların hiçbirinin 1. sektör adı İNŞAAT veya GIDA veya 2. sektör adının İNŞAAT veya GIDA olmaması gerekmektedir. Bu halde şu unvanlar yukarıda kullanılmak istenen unvanla aynı sayılırlar.
DENİZ MAKİNE İNŞAAT
DENİZ İNŞAAT MAKİNE
DENİZ MAKİNE GIDA
DENİZ GIDA MAKİNE
Kullanmayı düşündüğünüz unvanı Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğü'müzün internet sayfasında bulunan "Sorgulama" (http://www.ticaretsicilgazetesi.gov.tr/sorgu_acik.php) bölümünden veya T.C.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ticaret unvanı veritabanları üzerinden sorgulama (http://bim.sanayi.gov.tr/temp/bilgilendirme.aspx ) bölümünden yapabilirsiniz.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Vekaleten tescil işlemi yürütülmesi halinde vekaleten imza atan şahsın imza beyannamesi ile vekaletnamenin bir adet fotokopisinin dilekçe ekine eklenmesi gerekmektedir. Limited şirket ortaklar kurulu kararına vekaleten imza atılabilmesi için toplantıya özel vekaletname düzenlenmelidir.(vekaletnamede toplantı konusu, yeri, tarihi ve oyun kabul mü yoksa reddi yönünde mi kullanılacağı belirtilmelidir.)
Limited şirketlerde sermaye paylara bölünmüş olmalı paylar 25 TL ve katları olmak zorundadır.En az 10.000.TL sermaye ile kurulurlar.
Ortaklardan en az biri müdür olarak atanmalıdır.
Reşit olmayan küçüklerin anne, baba veya bunlardan biriyle şirkette ortak olmaları halinde mahkemeden kayyum ataması kararı gerekir.
Şirkette birden fazla müdür var ise aralarından biri müdürler kurulu başkanı olarak atanmalıdır.
Şirkete tüzel kişi müdür olarak seçilmişse tüzel kişi kendisini temsil etmek üzere bir gerçek kişi seçer.
Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idareler ve bunların kurdukları birlikler var ise bu kuruluşların iştirakine izin veren bakanlar kurulu kararını onaylı bir sureti kuruluş evrakları ile birlikte verilmelidir.
Yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış noter onaylı yetki belgelerinin onaylı bir sureti kuruluş evrakları ile birlikte verilmelidir.
Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atana gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter onaylı gümrük müşavirliği izin belgesi onaylı bir sureti kuruluş evrakları ile birlikte verilmelidir.
KURULUŞ TESCİLİ VE ODAMIZA KAYIT ESNASINDA İSTENECEK EVRAKLAR VE AÇIKLAMALARI
(Mavi linklere tıklayarak ilgili dosyayı bilgisayarınıza indirebilirsiniz)
1. Marmaris Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne hitaben tescil talep dilekçesi
2. Marmaris Ticaret Odası Başkanlığı'na hitaben kayıt talep dilekçesi
3. Şirket kuruluş bildirim formu
4. Ana sözleşme
5. Kuruluşu resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı.
6. Şirket yetkililerinin şirket unvanı altında düzenlenmiş imza tescil beyannameleri
7. Şirket kurucuları tarafından hazırlanmış kurucular beyanı
8. Nakden taahhüt edilmiş olan pay bedellerinin ödenmiş olduğunu gösterir banka mektubu
9. Sermayenin on binde dördünün rekabet kurumunun ilgili hesaplarına yatırıldığına dair dekont
10. Pay sahipleri dışında seçilen müdürlerin görevi kabul ettiklerine ilişkin imzalı görev kabul beyanı ve ekinde imza tescil beyannameleri (noter onaylı 2 adet asıl)
11. Hükmi şahsın şirkete ortak olması halinde;
12. Şirket müdürlüğüne tüzel kişinin seçilmesi halinde tüzel kişi tarafından kendisini şirkette temsil etmesi için görevlendirdiği gerçek kişinin belirlenmesine ilişkin yetkili organ kararı
13. Yabancı uyruklu gerçek kişi ortaklar için vergi numaraları veya yabancılara mahsus kimlik numaraları ve ekinde pasaport sureti ve tercümesi.
14. Yabancı uyruklu hükmi şahıs ortak ise hükmi şahsın;
15. Taahhütname
16. Oda Kayıt Beyannamesi ve Odaya Taahhütname
17. SGK İşyeri Giriş Bildirgesi
18. Şirkete ayni sermaye koyulmuş ise;