Muğla odaları ve borsası başkanları Babadağ’da bir araya geldi.

Tuesday, 27.09.2016

Babadağ Teleferik Projesinde tüm izinlerin alınmasının ardından Muğla Valisi, iktidar milletvekilleri, Muğla odaları ve borsası başkanları ile Babadağ’da bir araya gelen Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan, Babadağ Teleferik Projesinin 2 ay gibi kısa bir süre içinde ihaleye çıkacağını belirterek destek verenlere teşekkür etti.

 

Arıcan, “Bu proje odanın ya da kişilerin değil tüm Fethiye ve Muğla’nın projesidir” dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Ak Parti Muğla Milletvekilleri Hasan Özyer, Nihat Öztürk, Muğla’da bulunan ticaret ve deniz ticaret odalarının ve ticaret borsasının yöneticileri Babadağ’da 1700 metre pistinde bulunan Zirve Cafe’de akşam yemeğinde bir araya geldi.

Babadağ Teleferik Projesinin ihale aşamasına gelmesi nedeniyle bilgi vermek ve destek verenlere teşekkür etmek amacıyla amacıyla Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen yemeğe Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla AK Parti Milletvekilleri Hasan Özyer ve Nihat Öztürk, Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Fethiye Garnizon Komutanı Yarbay Yılmaz Demirelli, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen ve Yönetim Kurulu Üyesi Turgut Tokmak, Meclis Başkanı Mehmet Merpez, Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan ve Meclis Üyesi İbrahim Akkaya, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Fethiye Güç Birliği Turizm Tanıtım Limited Şirketi Müdürler Kurulu Üyeleri Günay Özütok, Ahmet Gürsu Özdemir ve Ömer Eriz ve çok sayıda davetli katıldı.

Babadağ’da gün batımında bir araya gelen konuklar teleferik projesinin bölgeye büyük katkı sağlayacağında birleştiler. Ölüdeniz’in ve Kaya Köyün üzerinde güneşin batışını izleyen, Babadağ’ın manzarasının eşsiz güzelliğini doyasıya seyreden misafirler, fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Fethiye Güç Birliği Turizm Tanıtım Limited Şirketi Müdürler Kurulu Başkanı Akif Arıcan, Babadağ Teleferik Projesinin son durumu hakkında bilgi verdi. Babadağ Teleferik Projesinin ilgili bakanlıklardan tüm izinlerinin alındığını ifade eden Arıcan, hazırlıkların tüm hızı ile devam ettiğini, herhangi bir aksaklıkla karşılaşılmaması durumunda 2 ay içerisinde ihale aşamasına gelineceğini söyledi.

Yatırım 5 yılda kendini amorti edecek

Uluslar arası firmaların projeyi takip ettiğini kaydeden Arıcan, “Ulusal basından da projeyi takip edenler var. Buraya gelip, Babadağ’a çıkıp, projenin ihalesine girmek istediklerini söyleyen firmalar var. Herhangi bir aksaklık olmaz ise yılsonuna kadar ihaleyi yapmış olacağız.  Dünyada teleferik inşaatı yapan 3 firma var. Bu firmalar bizden önce de projeyi takip eden firmalar. En kısa zamanda ihaleyi yapacağız. Yatırım maliyeti yaklaşık 15 milyon Euro’ya tekabül ediyor. Bizim rakamlarımıza göre Babadağ’a çıkış sayısı yıllık 250 bin civarında. Teleferik kurulduğu zaman yılda ortalama 500 bin kişinin buraya çıkacağını, 5 yıl gibi bir sürede de yatırımın kendini amorti edeceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Pistlere telesiyejle ulaşım olacak

Arıcan, proje tanıtım filminin hazırlanacağınız söyledi. Arıcan, şu ifadeleri kaydetti: “Proje 1200 metre pistinden başlıyor. Uçmak isteyen diğer kişiler de telesiyejle diğer pistlere taşınacak. 2011 yılında biz burayı devralmıştık. 3 yılda maalesef iki bakanlıktan kaynaklanan nedenlerle fazla mesafe kaydedemedik. Sayın valimizin ve milletvekillerimizin de desteği ile bütün izin sürecimiz bitti. Babadağ teleferik projesi 20-30 yıldır konuşuluyor. Bu nedenle kamuoyunun bu projenin yapılacağına inancı yok. Bıkmadan, usanmadan çalıştık. İnsanların yapılacağına inanmadığı Babadağ Teleferik projesini ihale aşamasına getirmenin gurur ve sevincini yaşıyoruz. Burada tek amacımızın Fethiyemizin, Muğlamızın kazanması. Bu güne kadar her ihtiyacımızda yanımızda olan Muğla Valimiz Sayın Amir Çiçek, Ankara bürokrasisini aşmamızda büyük desteğini gördüğümüz Muğla milletvekillerimiz Hasan Özyer ve Nihat Öztürk’e, birlikte hareket etmekten mutluluk duyduğumuz başta Sayın Bülent Karakuş olmak üzere Oda başkanlarımıza, çalışma arkadaşlarımıza ve destek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Projenin sadece Fethiye’nin değil; Muğla’nın projesi olduğunu kaydeden Arıcan, “Bu proje Fethiye’nin, Muğla’nın projesi. Sizlerin de olduğu bir ortamda kamuoyunu bilgilendirerek herkesin bu projenin yapılabildiğine ikna etmek istiyoruz. Bu proje hepimizin.” Diye konuştu.

Hasan Özyer:”Geç kalınmış bir proje”

Babadağ Teleferik Projesi için 5 yıldır mücadele edildiğini kaydeden Hasan Özyer: “Şimdiye kadar geç kalmış bir proje. İmar planları ve bürokratik izinler için beş yıldır bir mücadele veriliyor. Nihayet son aşamaya geldi. Umarım ihalesi yapılarak sonraki aşamaya geçer. Ben de başta Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Özellikle bakanımız sağolsun bu konuda ciddi bir çabası oldu.” dedi.

Özyer: “Valimiz Babadağ yoluna bariyer için talimat verdi”

Babadağ Teleferik Projesinin bölgeye ciddi bir hizmet verecek bir proje olduğunu vurgulayan Hasan Özyer, “Bu güzellik yakın bir coğrafyada yok. Turizmin 12 aya yayılmasını istiyoruz. Bunun gibi aktivitelerin çoğalması ile turizmin 12 aya çıkma imkânı olur. Burayı biraz daha restoran ve cafelerle desteklemek, güçlendirmek gerekiyor. Sadece bu değil; bu bölgenin gelişmesini sağlayacak ne varsa bu yatırımların hayata geçmesini sağlamak zorundayız. Bilhassa istihdamın arttırılması gibi. Sayın valimiz ve bakanlarımız aynı desteği veriyor. Yolun güvenli olması için de bariyerler konulması için valimiz gerekli talimatı verdi.” diye konuştu.

Muğla’nın projelerinin takipçisi olduklarının altını çizen Hasan Özyer, “Fethiye’de yapılan projelerin hepsini takip ediyoruz. Bunların hepsini hayata geçireceğiz. Çekek yeri bu bölgede şimdiye kadar geç kalmış bir yatırım. Onun için de bakanımız talimatları verdi. En kısa zamanda onları da hayata geçireceğiz.” dedi.

Nihat Öztürk: “15 Temmuzdan sonra yatırım iklimine dönmek önemli”

Ülkemizde yaşanan olumsuz olaylara dikkat çeken Muğla AK Parti Milletvekili Nihat Öztürk de “Önemli olan 15 Temmuzdan sonra yatırım iklimine dönmüş olmak, problemleri konuşuyor olmak önemli. İster istemez arada bir boşluk verildi. Muğla odalarının, sivil toplumun Muğla’nın problemlerine sahip çıkıyor olması önemli. Biz de uyumlu çalışıyoruz. Ayrım yapmadan, işi siyasete dökmeden elimizden geleni yapıyoruz. Teleferiğin de bölgeye hayat katacağına inanıyorum. İnandığım için de sahip çıktım.” diye konuştu.

Vali Çiçek: “Bunun vebalini ben çekemem”

Teleferik projesinin izin sürecinin tamamlanmasından ötürü Fethiye Güç Birliği Turizm Tanıtım Ltd.Şti. Müdürler kurulunu kutlayan Vali Çiçek, projenin tanıtımına valilik olarak destek verebileceklerini de kaydetti.

Bürokraside yaşanan aksaklıklara karşı her zaman yatırımcının yanında olacağını sık sık vurgulayan Muğla Valisi Amir Çiçek, yatırımcıya engel olmanın bir vebal olduğunu ve bu vebali kendisinin çekemeyeceğini söyledi.

Çiçek, şöyle konuştu: “Biz daha önce Göcek’te milletvekillerimiz ile biraya geldik. ‘Kalkınmada bizler nasıl bir şey yaparız?’ diye bir iş birliği yaptık. Mesele Muğla olduğunda işbirliği yapabilecek şekilde bir araya geldik, saatlerce görüştük. Bürokrasi günden güne iyileşiyor da hala bazı şeylerde tıkanıyoruz. Bu işin yükünü hep beraber çekeceğiz. Yük taşımaktan korkmuyoruz. Projelerle makamları meşgul etmek zorundayız. Yatırımcılarımıza engel olunuyorsa bu sorunu hemen çözeceğiz. Yatırım demek istihdam demek. Bunun vebalini ben çekemem. Bu coğrafyada biz hala işsizlikten bahsediyoruz. Bu olmamalı. Her yaptığınız şeyde bütçeye çok değerli katma değer sağlanıyor.”

Seydikemer OSB de görüşülen konular arasındaydı

Yemekte Babadağ Teleferik Projesinin yanı sıra organize sanayi bölgesi projesi de görüşüldü. FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Akif Arıcan ve teknik ekip tarafından Muğla Valisi Amir Çiçek’e, milletvekillerine ve oda başkanlarına organize sanayi çalışması hakkında bilgi verdi. Projenin fizibilite raporunun hazırlanması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Akif Arıcan, OSB için düşünülen bölgede hangi tip sanayi bölgesi kurulabileceğinin bu rapor sonucunda belli olacağını kaydetti.

“OSBler de kamu yararı kapsamına alınmalı”

 

Organize sanayi bölgelerinin kurulmasında yer seçiminin önemine dikkat çeken Vekil Hasan Özyer, “Organize sanayi bölgesi bölgenin gelişimi için çok önemli. Orman arazisi vasfında olmayan yerlerin organize sanayi bölgelerine tahsis edilmesi için çalışıyoruz. Nasıl orman arazileri kamu yararına milli eğitime ve sağlığa verilebiliyor ise organize sanayi bölgeleri için de verilebilir olmalı. Bana göre Organize sanayi bölgesi de kamuyararıdır. Çünkü istihdamı, üretimi sağlayacak her şey eğitimi de ilgilendiriyor, sağlığı da ilgilendiriyor. Ne kadar üretirsek sağlık ve eğitim hizmetleri de o kadar kaliteli olur. Bunlar için ihtiyacımız olan şey para. Parayı getirecek olan da organize sanayi bölgeleri. Muğla’nın Fethiye’nin çiftçisi de ürettiği ürünün para etmesi için markalaşmayı bekliyor. Ne yazık ki yanlış bir algılama var. Organize sanayi bölgesi ağır sanayi olacak ve buranın çevresini bozacak diye bir algı var. Şu anda o algı kırıldı. Milas’ta başladı. Yatağanda var. Her seçimi çok önemli. Muğla’da yılanlı bölgesi seçildi. Boşa bir yatırım oldu. Burada da o hatayı yapmamak lazım. Orman vasfını kaybetmiş arazilerin OSBler için tahsisini sağlamak lazım.” ifadelerine yer verdi.