AR-GE VE ÜRÜN GÜVENLİĞİ MEVZUATI ANLATILDI

Wednesday, 12.10.2016

Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘2016 Yılı Üçüncü Bölge İkinci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın öncelikli konuları Ar-Ge ve Ürün Güvenliği Mevzuatları oldu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü organizasyonu ile hayata geçirilen 2016 Yılı Üçüncü Bölge İkinci İstişare ve Değerlendirme Toplantısı kapsamında bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 6 Ekim Perşembe günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen ve iki gün sürecek olan toplantının açılış törenine, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Rektör Yrd. Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil başta olmak üzere akademisyenler ve kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmet Bayramer öncelikle istişare toplantısının gündemini açıkladı. Bayramer, “Ar-Ge İkincil Mevzuat Uygulamaları, Ürün Güvenliği Mevzuatı ve Uygulamaları ile Üst Politika Dökümanlarında Bakanlığın Sorumlu Olduğu Eylemler ve Mevcut Durum Değerlendirmesi toplantımızın gündem maddeleri olarak belirlenmiştir. Ülkemizin 2023 hedefleri olan gelişmişlik sıralamasında ilk 10 ekonomi arasına girmek ve 500 milyar dolar ihracat hedeflerine ulaşabilmek için Ar-Ge çalışmalarını desteklemek amacı ile 26 Şubat tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Ar-Ge Reform Paketi uygulamaya geçirilmiştir. Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetleme Yönetmeliği 1 Mart tarihinden geçerli olmak üzere 10 Ağustos tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır. İlimizde Sayın Valimizin Başkanlığında KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu oluşturulmuştur. Kurul olarak Üniversite, KOSGEB, Kalkınma Ajansı ve MUTSO temsilcilerimiz ile Ticaret ve Sanayi Odalarında Ar-Ge, KÜSİ ve Endüstri 4.0 hakkında çalışmalar anlatıldı. Sanayicilerimiz ziyaret edilerek destek programları hakkında bilgilendirildi.” diyerek denetlemeler ve şikayet hattı hakkında da bilgi verdi. Bayramer ayrıca, Ürün Güvenliği Haftasının bu yıl 10-16 Ekim tarihleri arasında düzenleneceğini hatırlatarak, farkındalık oluşturmak adına çeşitli etkinlikler düzenleneceğini kaydetti.

 

İl Müdürü Ahmet Bayramer’in ardından kürsüye gelen MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve KÜSİ Temsilcisi Mehmet Dişcigil,  “Muğla’mız eşsiz güzelliklere sahip, nadide şehirlerimizden bir tanesidir. Bizler yer altı ve yer üstü kaynaklarının son derece zengin olduğu eşsiz bir coğrafyada yaşama şansına sahip insanlarız. Bu yüzden güzel şehrimizin eksik kaldığı noktaları tespit edip, bu eksiklikleri gidermek ve geliştirmek için, bu şehrin dinamikleri olarak elele verip çalışmalarımızı her platformda sürdürüyoruz.” diyerek şunları kaydetti: “Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak; Valiliğimiz, Üniversitemiz, Belediyelerimiz, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız, Kalkınma Ajansımız ve ilçe Odalarımız ile birlikte büyük bir güç oluşturuyoruz. Bu birliktelikten güç alarak her defasında daha da yükselen bir sesle üniversite-sanayi işbirliğine ne kadar önem verdiğimizi söylüyoruz. Muğla’nın endüstriyel ve sanayi alanında gelişmesini ve bu gelişme esnasında üniversite ve kamu ile işbirliğinde olmayı elbette istiyoruz. Bunu amaçlayarak kurulan ve çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren KÜSİ çalışma grubuna, İl Temsilcimiz Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil başta olmak üzere emek veren herkese ayrıca teşekkür ediyorum. Gelecekte özellikle imalat sanayiinde yenilikçi ve yüksek teknolojili sektörlere dayalı dönüşümü gerçekleştirmek, girişim kapasitemizi güçlendirmek ve nitelikli istihdam altyapımızı oluşturmak önceliğimiz olacaktır. Ayrıca KÜSİ olarak işbirliğimizi geliştirerek; Ar-Ge ve inovasyon kapasitemizi arttırmak, yenilikçi ürünler ortaya çıkarmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Ar-ge sadece endüstriyel araştırma geliştirme faaliyetleri olarak algılanmamalıdır. Ar-Ge’nin yanısıra tasarım, yenilik ve inovasyon da gerekmektedir. Hedeflediğimiz, ileri teknoloji alt yapısına sahip, çevreci, sosyal ve bölgesel gelişmeyi hedefleyen, zenginleştiğimiz ama hala sürdürülebilir bir yapıda olduğumuz bir sanayi yapısı.”

 

İstişare toplantısı farklı konu başlıkları ile iki gün boyunca devam edecek.