TRT'ye konuşan Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal;
Marmaris, Çambalı' nın Dünya Başkenti Olacak
Dünya çam balı üretiminde yüzde 90 oranla en büyük paya sahip olan Muğla' da, çam balının yüzde 33' ünü üreten Marmaris, yakın bir gelecekte "Çam Balının Başkenti" olarak anılacak. Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal önderliğinde kurulan Osmaniye Bal Evi, daha şimdiden günde 1500-2000 TL ciroya ulaşmış. Çevredeki arıcılara öncülük eden Osmaniye Bal Evi, balın çeşidini, kalitesini ve fiyatını artırmış. Bal üreticileri "Eskiden kimse yüzümüze bakmazdı, şimdi ballarımız kapış kapış gidiyor" diye konuşuyor. Başkan Baysal ise "Osmaniye Bal Evi, hem arıcılığımıza değer kazandıracak, hem de turizmimizi çeşitlendirecek. Bu da Marmaris'in markalaşması adına atılan önemli bir adım olacak!" şeklinde konuşuyor.
(Tülay Sükün'ün haberi .... Sayfada)
Tülay SÜKÜN
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal' ı kısa süre önce Osmaniye Bal Evi'nde ziyaret eden TRT Haber Ekibi gördükleri karşısında hayretlerini gizleyemedi. Sadece Bal Evi' ni haberleştirmek üzere Osmaniye Köyü' nün Hacıağa Mahallesi' ne giden ekip, burada gördüklerinden sonra burada daha birkaç programı yapmak için Baysal' dan söz aldı.
TRT İzmir Televizyonu' nun sorularını yanıtlayan Baysal, Marmaris' in coğrafi açıdan turizmi çeşitlendirme adına çok büyük doğal kaynaklara sahip olduğunu ve Osmaniye Bal Evi' nin de Turizmi çeşitlendirme adına yapılan sosyal sorumluluk projelerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Başkan Baysal, "Öncelikli hedefimiz; bir farkındalık yaratmak! Bilindiği gibi dünyada üretilen çam balının yüzde 90' ı Türkiye' den ve bu yüzde 90' ın yüzde 33' ü de Marmaris 'ten elde ediliyor. Dolaysıyla çam balı üretiminde 'Dünya Başkenti Marmaris' olacak. Bu çerçevede markalaşmış olan ürünümüze destek vermek amacıyla Osmaniye Köyümüz' de yapmış olduğumuz Marmaris Bal Evi; turizmin çeşitlendirilmesinde, hem aracılığımızın değer kazanması, hem de markalaşma adına, Marmaris' in öne çıkmasını sağlayacak. Dünyada bu konseptte başka bir yer yok ve ileriye dönük olarak Muğla Üniversitesi' nde Arıcılık Yüksek Okulu açmayı planlıyoruz." Dedi..
İki ay önce gayri resmi açılışı yapılıp faaliyete geçen Osmaniye Bal Evi' nin resmi açılışı, 2 Kasım 2012 Cuma Günü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Güney ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu' nun katılımı ile gerçekleşecek. Ticaret Odası Başkanı Baysal, Dünya Arıcılık Kongresi' nin Marmaris' te yapılacağına gönderme yapıp; "Bu bizim için. Marmaris' te arıcılık sektörüne büyük katkı sağlayacağı için çok büyük bir önem taşıyor..." diye konuştu.
ÜRÜTECİYE NASIL KATKI SAĞLADI MARMARİS BALEVİ?
"Marmaris Bal evi' nin üreticiye nasıl katkı sağladığı? Sorusu üzerine Mehmet Baysal, "Üreticiler, ürettikleri balı, değerinde satamıyorlardı. Marmaris Ticaret Odası, üreticilere de maddi değer katma adına, 150 - 200 liraya satılan balı, şu anda 250-350 lira arasında para ile alıyor... Bal ekonomik değer kazandıkça, arıcıların da bu yolla gerçekleşen gelirleri artacak ve bal sektörüne de büyük destek olunacak. Projenin ikinci temel amacı da bu!"dedi.
İki aylık bir süreçte 60 teneke bir bal satışının olduğunu belirten Başkan Baysal, şöyle konuştu: "İlerleyen süreçte ve 2013 turizminde yeni bir destinasyon yaratıp, çok daha büyük satışa ulaşmayı hedefliyoruz. Temel amacımız satışı değil, burada çam balını öne çıkartmak Marmaris ve Köyleri' nde çam balı satan bal dükkanlarına markalaşma adına destek vermek!"
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal daha sonra TRT İzmir Televizyonu' na şu bilgileri verdi: "Günde 1000 ile 1500 TL arasında bir satış oluyor. Ziyaretçilerimize sadece bal satışı değil, balın nasıl yapıldığına dair görseller ile eski kovanlardan günümüze kadar olan kovanların gelişimini ve yeniliğini gösteriyoruz. Canlı olarak arının bal yapışını izlettirebiliyoruz... Apiterapi ile ilgili kovan koklama ve arıların sesi ile tedavi yöntemlerinin de içinde olduğu fobi kulübelerimiz var. Gelen misafirlerimize bunları anlatıyoruz. Dünyada bu konseptte böyle bir merkez yok! İnternetten öğrenip, Belçika' dan sırf burayı görmek için Marmaris Balevi' ne gelenler var. Kendilerini burada 3 gün misafir ettik."
Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, tüketicilere güvenilir ve sertifikalı yerlerden bal almalarını tavsiye ettiği açıklamasında; "Biliyorsunuz, glikozdan da elde edilen ballar var. Tarım Bakanlığımız bu konuda da gerekli çalışmaları yapıp televizyonda ve diğer yerlerde satılan ballarla ilgili reklamları incelemeyi arttırdılar. Marmaris ve çevresinde üretilen çam ballarının artısı olduğu düşüncesindeyim. Şu an dükkanlarımızdaki balları gönül rahatlığı ile satın alabilirler. Ancak saf çam balı bulanamaz, mutlaka çiçekle karışık ama oransal olarak çam balı ağırlıklı ballardır bunlar. Şu anda Marmaris ve köylerimizdeki bal dükkanlarında çok temiz çam balı bulunuyor." Şeklinde konuştu.