ARTIK BİR YOL HARİTAMIZ VAR GERİSİ MARMARİS İÇİN...
09 Kasım 2012 Cuma günü Marmaris Ticaret Odası ev sahipliğinde Grand Yazıcı Turban Oteli'nde gerçekleştirilen "Marmaris Yarımadası Stratejik Planı" tanıtım toplantısı T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu katılımı ile gerçekleşti. Toplantı sonucunda; birçok farklı sorunun ve projenin gerçekleşmesi için çözümün birlikte hareket etmekten geçtiği mesajları verildi.
Toplantıya T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Muğla Valisi Fatih Şahin, CHP Milletvekili Prof.Dr. Nurettin Demir, Marmaris Kaymakamı Ali Galip Saral, Marmaris Belediye Başkan Vekili Halil Gökovalı, İçmeler Belediye Başkanı Zeki Eren, Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidani Muğla Vergi Dairesi Başkanı Zafer Evci, Muğla İl Turizm Müdürü Kamil Özer, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Marmaris Belde Başkanlarımız, Meslek Odaları, sivil toplum örgütleri, diğer kurum ve kuruluşların başkanları, Marmaris belde halkı, ulusal basın ve yerel basın mensupları katıldı.
Marmaris'in doğal güzelliklerini anlatan ve birlikte bütün sorunları çözebileceğimizi ısrarla vurgulayan"hep birlikte olursak yaparız" film gösterimi, Marmaris Ticaret Odası'nın bu toplantıyı düzenlerken "birlik beraberlik" misyonundan yola çıktığının da altını çizmiş oldu.
Baysal: "Hedefi olmayan gemiye hiç bir rüzgâr yardım edemez".
Toplantı, Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal'ın hoş geldiniz konuşmasıyla başladı. Sayın Baysal konuşmasında sürdürülebilir turizmin önemi üzerinde durdu ve;
"1124 km toplam uzunluğu ile ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip olan Muğla'mızın, turizm gelirlerini maksimum düzeye çıkarması için sürdürülebilirliği hedef edinseydik şu anda turizm gelirleri çok daha yüksek seviyede olacaktı" dedi. Ayrıca Baysal; "Turizmde sürdürülebilirlik için turizmin ekonomik etkisi azamiye çıkarılmalı; doğal çevreye verilen zarar asgari düzeye indirilmeli ve bizim düstur edindiğimiz gibi yerel halka sosyal kazanımlar sağlanmalıdır. Bugünün ihtiyaçlarını karşılarken geleceğin aynı imkânlardan yararlanma haklarını göz önünde bulundurmak zorundayız!" diye belirtti.
Bu noktada ise planlamanın gerekliliğinin ön plana çıkmasıyla bilimsel bir çalışmaya başlayan Marmaris Ticaret Odası Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Soyuer ve ekibiyle yoğun bir çalışma içine girdi. Ardından sözlerine stratejik planın amacıyla devam eden Sayın Baysal;
"Stratejik planımızın amacı; herkesin, her kesimin Marmaris için söylediklerini, temelsiz verilerden kurtararak, bilimsellik ışığında "olabilir"i, "olması gerekeni" göstermektir.
Stratejik planlar ileriye dönük çalışmalarla;
Burada temel amacımız bunu sağlayabilmektir. Tabii bunları gerçekleştirebilmek için yöneticilerin en çok dikkat etmesi gereken husus: Marmaris vizyonunu ve Marmaris'in çıkarlarını ön plana çıkaran bir düşünce ve sorumluluk bilinciyle hareket etmeleridir. Sürdürülebilirlik ancak ve ancak Marmaris'in geleceği düşünülürse gerçekleşir" dedi.
Ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Haluk Soyuer Marmaris Yarımadası Stratejik Planını salondakilerle paylaştı. Sayın Soyuer, en önemli sorunlardan birinin 'nitelikli istihdam' olduğunu kaydetti. "Mutlaka nitelikli istihdam sağlanmalı. Bu sağlanmadan yapılacak planlamalar işe yaramayacaktır. Çünkü ürününüz ne kadar kaliteli olursa olsun bunu sunan personel nitelikli değilse, ürününüz de kalitesizleşecektir" diyen Soyuer stratejik planlama aşamalarını detaylarıyla katılımcılara aktardı.
Soyuer konuşmasında; "Marmaris Yarımadası'nın değerlerini öne çıkararak sürdürülebilir bir kent olmak hedefine hizmet edecek bütünsel bakış açısıyla hazırlanmış bir yol haritası ihtiyacı 5018 sayılı kanunda stratejik plan, kamu idarelerinin orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren planlar olarak tanımlanmaktadır.
5393 sayılı Belediye Kanunun 41. Maddesine göre nüfusu 50.000'in üzerinde olan belediyelerin belediye başkanları, mahallî idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma plânı ve programı ile varsa bölge plânına uygun olarak stratejik plân ve ilgili olduğu yılbaşından önce de yıllık performans programı hazırlayıp belediye meclisine sunmak zorundadır.
diyerek Marmaris Yarımadası Stratejik Planın özet sunumunu yaptı.
Marmaris Yarımadası Stratejik Planı Sunumu toplantısında konuşan TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu 2023 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefinin hayal olmadığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada Marmaris'in sahip olduğu avantajlar üzerinde dururken, turizmin önemini anlattı. Hisarcıklıoğlu, Marmaris Ticaret Odası'nın vizyonunu ortaya koyarak, 'balevi' gibi önemli bir projeye imza atmalarının önemini vurguladı.
Stratejik planın en basit anlatımıyla yol haritası anlamına geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Dünya çok hızlı değişiyor. Artık her sabah planlarınızı yeniden gözden geçirmek zorundasınız" dedi.
"Marmaris yeryüzünün cenneti"
Marmaris'in adeta yeryüzü cenneti olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, "Bu kadar güzelliği daha fazla paraya çevirmemiz lazım. Bu kadar yeter derseniz hepimiz sınıfta kalırız" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, 30 yılda Türkiye'nin çok önemli mesafeler kat ettiğini anlatırken, Turgut Özal'ın hedeflerini ve bugün gelinen noktayı örnek olarak gösterdi. Turizm sektörünün ülke ekonomisine yaptığı katkıyı hiçbir sektörün yapmadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, turizmde satılan her ürünün ihracat anlamına geldiğini kaydetti.
Artık zihniyeti değiştirmek ve hedefleri büyütmek zorunda olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, zengin turistleri Türkiye'ye çekmek gerektiğine vurgu yaptı. Markalaşmanın önemini dile getiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "İşinizi markalaştırmadan kazanamazsınız. İkinci önemli konu da pazarlama." dedi.
İşadamlarının nitelikli eleman bulamamaktan ve istihdam üzerindeki yüklerden şikayet ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bunun çaresinin UMEM Beceri'10 Projesi'nde olduğunu belirtti. Kadın girişimcilere verdikleri önemden de bahseden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu "Moda diye değil, zengin olmak istediğim için kadın girişimcilere çok önem veriyorum. Ne kadar çok girişimiz olursa, o kadar zenginiz demektir" ifadesini kullandı.
Daha sonra söz alan Muğla Valisi Fatih Şahin de konuşmasında, Muğla'nın turizm yönünden ve ekonomik yönden ciddi bir potansiyeli olduğunu ve söz konusu potansiyelin harekete geçirilmesi için gerekli olan tüm çalışmaları başlattıklarını ifade ederek şöyle devam etti . Muğla'nın, Marmaris gibi tüm beldeleri çok daha iyi yerlere gelecektir. Muğla tüm kaynaklarıyla bunu hak eden bir ildir. Markalaşmanın yolunu açan bir stratejik plan çalışmasını faaliyete geçirebilmek büyük bir başarıdır" dedi ve Marmaris Yarımadası Stratejik Planının hazırlanmasına katkı sağlayan herkese teşekkürlerini dile getirdi.
"Dünya barışının teminatı turizmdir"
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise konuşmasında Marmaris Balevi'nin önemine dikkat çekerek, "Bugün bal tadında bir gün yaşıyoruz. Marmaris Bal Evinin açılması için emek veren başta Marmaris Ticaret odasını olmak üzere ve tüm emek veren herkesi kutluyorum" dedi.
"Turizm'den 1 milyar dolar elde etmek Türkiye için bir hayaldi. Ama geçen yıl ki rakam 31.4 milyar dolardı" ifadesini kullanan Bakan Günay, turizmin hem ekonomik hem de sosyal bir sektör olduğunu vurguladı. Günay, dünyada barışın sağlanmasının teminatının turizm olduğunu ifade etti.
Koyları kapatıp evler yapmanın turizm sektörünün önünde engel olduğunu bildiren Günay, "Türkiye turizmi artık daha yüksek gelir gruplarına hitap eder hale gelmeli" dedi.
Ayrıca Sayın Günay, Marmaris Ticaret Odası'nın " Beşi Bir Yerde" projelerinin çok doğru projeler ve yatırımlar olduğunu ifade etti. Mehmet Baysal'ın konuşmasında Marmaris için istemiş olduğu,İçmeler'in arkasındaki Eren Dağı üzerinde yer alan Kastabos antik kentinin şifa merkezi olmasını sağlamak amacıyla başlattığı projenin doğruluğunu belirterek şifalı suyun ıslah edilip, sağlık turizmine kazandırılmasına destek olacaklarının sözünü verdi. Sayın Başkanın da konuşmasında belirttiği Kaleiçi denilen bölgede yer alan eski evler ve sokakların korunması gerektiği ayrıca yapılabilirse restorasyonlarının da gerçekleştirilmesi üzerinde durdu. Bunun içinde en kısa sürede Marmaris kalesini ve Kervansarayı ziyaret edeceğini belirtti. Stratejik Planın önemine değinerek Marmaris için çok önemli bir yol haritası olduğunu ve herkesin buna sahip çıkarak devamlılığının sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Toplantının sonunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Muğla Valisi Fatih Şahin, CHP Milletvekili Prof.Dr. Nurettin Demir, Muğla Vergi Dairesi Başkanı Zafer Evci, MTO Meclis Başkanı Hüseyin Süer ve MTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal; Marmaris Stratejik Planın hazırlanmasında emeği geçen Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Haluk Soyuer, Yrd. Doç. Dr. Aydın Koçak ve Yrd. Doç.Dr. Burak Çapraz'a, 2009, 2010, 2011 yılı Vergi Rekortmenlerine ve tüm MTO Meclis üyelerine teşekkür plaketi verdiler.
MTO Kadın Girişimciler Kurulu katkı ve katılımlarından dolayı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu hediye verirken MTO Genç Girişimciler Kurulu da T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Marmaris resmi ve plaketi sundular.
MARMARİS TİCARET ODASI VERGİ ÖDÜL TÖRENİ LİSTESİ