"İş bulamıyorum, bir mesleğim yok" mu diyorsunuz,
"Kaliteli elemanı nereden bulacağım" arayışı içinde misiniz;
Cevap: "UMEM- Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri"
Marmaris Ticaret Odası'nda 4 Aralık 2012 saat 11.00'da gerçekleştirilen UMEM Bilgilendirme toplantısına Marmaris meslek odaları, sektör temsilcileri, üyeler ve eğitim kurumları katılarak Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli'den ve Şube Müdürü Müzeyyen Yıldırım'dan bilgi aldılar.
Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal'ın açış konuşmasıyla başlayan toplantıda öncelikle Odamızda verilen KOSGEB, İŞKUR Hizmet Noktası ve Hukuk Danışmanlığı birimlerinin verdiği hizmetlerden söz edildi. Desteklerden yeteri kadar faydalanılmadığını dile getiren Baysal, "KOSGEB'den bugüne kadar, üyelerimize toplamda 1.300.000 TL destek sağlamışız. Bu daha fazla olmalı. Böyle desteklerden üyelerimiz daha etkin bir şekilde faydalanmalı" diyerek üyelerin Odalarından daha çok faydalanmalarını talep etmiştir.
İŞKUR Hizmet Noktası'nın 16 Ekim tarihinde imzalanan protokol ile Oda'da hizmet vermeye başladığını belirten Baysal, "yaklaşık bir buçuk aydır sadece 24 kişi başvurmuş, bu rakam çok düşük" diye vurguladığı konuşmasında; çalışken işsiz kalanları, İŞKUR kurslarından haberdar olmak isteyenleri, İŞKUR sistemine kaydolmak isteyenleri Oda'dan hizmet almaları için teşvik etmiştir.
Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İlyas Sarıyerli tarafından İŞKUR hizmetlerine ilişkin bilgi verilmiştir. Çalışma ve İş Danışmanlık Sistemi, İş Başı Eğitim Programı (İEP) ve İstihdam İçin Mesleki Eğitim Projesi (İMEP) hakkında bilgi veren Sarıyerli, bu programların her birinin işçileri ve işverenleri desteklemek ve kaliteli istihdamı artırmak üzerine kurulduğunu dile getirmiştir. "Gönlümüzün de, kurumumuzun da kapıları sizlere daima açıktır" diyerek İŞKUR'dan daha fazla faydalanılması gerektiğini vurgulamıştır.
UMEM Beceri'10 kapsamında Muğla'nın çok iyi çalıştığını ve hizmetler sektöründe pilot il olduğunu vurgulayan Sarıyerli, çok daha iyi olabilmek için işsizlerin ve işverenlerin ilgisine ihtiyaç duyduklarını dile getirmiştir. Her iki tarafa da sadece fayda getirmeyi amaçlayan, kaliteli istihdam için en önemli kaynağın UMEM olduğunu belirtmiştir. Kursiyerlere teknik eğitimleri süresince 20 TL; işbaşı eğitimleri (staj) esnasında da 25 TL cep harçlığı verdikleri ve tüm eğitim boyunca genel sağlık sigortalarını karşıladıkları bilgisini veren Sarıyerli, daha fazla başvuru bekledikleri çağrısında bulunmuştur.
Baysal tarafından, UMEM'in işverenlere sunduğu teşvikler hakkında bilgi verilmiş; 18- 29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmaların 42 ay süreyle ve 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmaların 30 ay süreyle " Sigorta Primi İşveren Payı" ödemelerinin İŞKUR tarafından karşılandığını belirtmiştir. Tüm bunların yanında ve daha da önemlisi kalifiye eleman sıkıntısının UMEM ile aşılacağını vurgulamıştır.
Kaliteli ve ihtiyaca yönelik hizmet anlayışını benimseyen Marmaris Ticaret Odası ve Muğla Çalışma ve İş Kurumu, hizmetlerinden daha fazla faydalanılması gerektiği çağrısını yaparak toplantıyı tamamlamışlardır.