Oda ve borsa akreditasyon sistemi içerisinde yer alan stratejik plan eğitimi TEPAV'da yapıldı. Eğitim toplantısına katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 365 oda ve borsanın 5 yıldızlı akredite oda olmasını hedeflediklerini söyledi.
Marmaris Ticaret Odasını temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal , Başkan Yrd. Mutlu Ayhan, Meclis Bşk Yrd. Ali Özenoğlu, Genel Sekreter Taşkın Baykara ve Akreditasyon Sorumlusu Miray Apak katıldılar.
Hisarcıklıoğlu, göreve geldiklerinde İngiltere Odalar Birliği ile yaptıkları anlaşma ve alınan eğitim ile başlayan sürecin bugün kendilerini çok farklı noktalara getirdiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu TOBB'un bu alanda akreditasyon veren bir kurum haline geldiğini ifade ederken, "Bugün öyle bir noktaya geldik ki; Almanya Odalar Birliği Başkanı TOBB'u ziyareti sonrasında 'bizim size verebileceğimiz hiçbirşey yok ama sizden alabileceklerimiz var' dedi. Bu geldiğimiz yer açısından çok önemli bir söz" diye konuştu.
56 İslam ülkesinin Odalar Birliği Genel Sekreterlerine Türkiye'de eğitim verdiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, oda sisteminin temelinin bu topraklarda hayata geçirilen ahilik ve loncalık sistemine dayandığını bildirdi.
2001 yılında göreve geldiklerinde oda ve borsaların fiziki altyapısının yetersiz olduğunu, yabancı dil kullanımının son derece kısıtlı olduğunu ve proje yapamaz bir yapının söz konusu olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu bugün, oda ve borsa binalarının şehirlerinin en güzel binası olduğuna, yabancı dil kullanımının ve proje üretiminin çok büyük artış gösterdiğine işaret etti.
-Oda ve borsalar için 3 önemli misyon
Oda ve borsaların önümüzdeki dönem için 3 ana misyonu üstlenmesi gerektiği üzerinde duran TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yereldeki kalkınmanın ana gücü, motoru sizler olmalısınız. Yol haritası çok önemli. Fikir üretme merkezi olmalısınız. Stratejik plan çok mühim. Bizler yerelde halktan oy almış kişilerin üzerinde değiliz. Onun için planla, fikirle dolu olan çantanızı yerel aktörlerle paylaşmalısınız" dedi.
Zenginliğin tek yolunun özel sektörün güçlenmesi ve girişimciliğin artmasından geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Devlet eliyle zenginleşme diye bir şey yok. Bu insanın doğasına aykırı. O nedenle girişimci sayısını artırmak zorundayız" ifadesini kullandı.