Değerli Üyelerimiz,
İlk günlerini yaşamakta bulunduğumuz 2015 senesinde Marmaris Ticaret Odası olarak yeni yılın ilk icraatlarından birini gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşamaktayız.
Bilindiği üzere Türkiye'de elektronik olarak tutulan dört veri tabanı bulunmaktadır. Bunlar kimlik bilgilerinin olduğu "Kimlik Paylaşım Sistemi (MERNİS), adres bilgilerinin tutulduğu "Ulusal Adres Paylaşım Sistemi (UAPS)", tapu ve kadastro bilgilerinin kayıtlı olduğu "Tapu Kayıt Bilgi Sistemi (TAKBİS)" ve tüzel kişiliklerinin kayıtlı olduğu "Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi (MTK)".
Bunlar içerisinde kuşkusuz ülkemiz ticaret hayatı için son derece önem arz eden ve kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulmasını, sisteme dâhil kişiliklere ait bilginin vergi numarası ile bir sistemde birleştirilmesini ve sistemde tutulan şirket bilgilerinin uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesini sağlayacak olan MERSİS(Merkezi Sicil Kayıt Sistemi)’ ne Odamız ticaret sicili müdürlüğünde yapılmakta olan tüm tescil ve değişiklik işlemlerinde 2015 yılı ile birlikte tamamen geçiş yapılmıştır.
Oda olarak sisteme geçiş sürecinde herhangi bir aksaklık yaşanmamasını teminen öncelikle MERSİS için gerekli olan bilgisayar donanımları sağlanmış ve sistemi taşıyabilecek internet bağlantı hızını sağlamak amacıyla gerekli kurumlar nezdinde yapılan girişimler sonucu henüz diğer Muğla ili ticaret odalarında dahi bulunmayan fiber optik internet bağlantısı ve erişimi sağlanmıştır.
2010 yılında pilot uygulama olarak başlatılan MERSİS projesinde Tüzel kişiliklere, tüm ticari işletmelere ilişkin merkezi bir veri tabanı oluşturulması hedeflenmektedir. MERSİS ile ticari işletmelerin ticaret sicil numarası yerine geçecek ve tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında kullanılacak bir ortak anahtar numaralama sistemi oluşturulacak olup, sistemle birlikte kısa,orta ve uzun vadede hedeflenen noktalar ve faydalar şunlardır:
1-Şirket kuruluş işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilebilecektir.
2-Ticaret sicil müdürlüğüne gönderilen şirket ana sözleşmesinin tesciliyle tahakkuk edecek harçların ve diğer ödemelerin internet üzerinden yapılması mümkün olacak Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan ve ilgili diğer kurumlara yapılacak bildirimler elektronik ortamda yapılacaktır.
3-Hizmetlerin MERSİS uygulaması üzerinden elektronik ortamda yürütülmesiyle bilişim hizmetlerinin daha yaygın kullanılır hale gelecek, kırtasiye, haberleşme gibi giderlerden büyük tasarruf sağlanacak ve personel iş yükü azaltılacaktır.
4-İşletmelerle ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere güvenli, hızlı ve kolay ulaşılabilir bir veri tabanı oluşturulacak. Ülke genelinde 238 ticaret sicil müdürlüğünde bağımsız olarak tutulan sicil kayıtları, merkezi veri tabanında birleştirilecek. Her ticaret sicil müdürlüğünde gerçekleştirilen tescil işlemlerine ait iş adımlarının, aynı süreç içerisinde gerçekleştirilmesi ile uygulama birliği sağlanacaktır.
5-Şirketlere ait güncel bilgilere ev ve ofislerde kullanılan bilgisayarlardan ulaşılabilecektir.
6-Kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulması engellenecektir.
7-Güncel olmayan sicil tasdiknameleriyle bankalardan çek karnesi çıkarılması bu sistemle engellenecek ve ticari hayatta güveni kötüye kullanma konusunda mükerrer uygulamalar yapanlar bu sistemle izlemeye alınacak ve böylece bu kişilerin daha sonraki işlemlerinin takibi ve gerektiğinde kısıtlanması mümkün hale gelecek ve ticari hayatta güven ortamı oluşturulacaktır.
8- Firmaların her türlü işlemlerini MERSİS üzerinden yapabilmesi için firma yetkililerinin elektronik imza (e-imza) sahibi olmaları gerekli hale gelecektir.
Yukarıda sayılan faydalar ve hedeflerle birlikte her zaman daha iyinin, yeniliklerin öncüsü olan ve daha iyiyi ve yeniyi hedefleyen Odamızın siz değerli üyelerimize ve İlçemize daha iyi hizmet sunmak için çalışmalarına devam edeceğini, MERSİS geçiş sürecinde gerek yönetim gerekse Oda personel olarak her türlü yardıma hazır olduğumuzu bilmenizi dileriz.
Mehmet BAYSAL
Marmaris Ticaret Odası
Yönetim Kurulu Başkanı